Onun adı Abdul Sattar…Dr. Abdul Sattar Edhi…

http://www.dailymotion.com/video/x19sb8l_abdul-sattar-edhi_people

Bugünkü konuğumuz Pakistan’dan. Onun da bir hikayesi var, hepimizin olduğu gibi…

Hastanelerin harap, doktorların nadir olduğu, her yıl onbinlerce kişinin yaşamını yitirdiği sağlık koşullarının yok denecek kadar az olduğu Pakistan’da yaşıyor Edhi. Onu Karaçi’nin sokaklarında kahramana dönüştürense aslında yürek burkan cinsten bir hikaye…Parasızlık yüzünden doktora götüremediği annesini kaybetmesiyle başladı onun hikayesi ve bir kahramana dönüşmesi

Parasızlıktan ölen annesini hiç unutmadı Dr. Abdul Sattar Edhi.

dr.abdul sattar edhiKapı kapı gezerek topladığı Zekat-Sadaka-Fitre paralarıyla yoksullara sağlık dağıtacak hastahaneler kurdu.

Hikyesini öğrenen Pakistanlılar şimdi 85 yaşında olan Edhi’ye hala yüklü bağışta bulunuyor.

Dilenerek kazandığı paraları kuruşu kuruşuna biriktiren Edhi, 1951 yılında ufak bir dispanser açtı. Toptancılardan aldığı ilaçları piyasa fiyatının altında ihtiyaç sahiplerine satan ve yoksulların dispanserde ücretsiz sağlık hizmeti almasını sağlayan Edhi, toplumun güvenini kazandıkça, hayırseverler ona daha yüklü bağışlarda bulunmaya başladı.

HAVA FİLOSU BİLE VAR

Dilencilikten kazandığı parayı topladığı bağışlarla birleştiren Edhi, kısa süre sonra Pakistan’ın ilk ambülansını satın alarak yoksulların hizmetine sundu. Ardından devamı geldi.

Onu sokakta dilenirken görenler, amacını bildikleri için sadakaların miktarını arttırdı, bağış yapmak isteyen hayırseverler onun dilendiği sokağı daha sık ziyaret etmeye başladı.
Bugün 85 yaşında olan Edhi, halen yoksul bir adam olarak yaşıyor ve eskisi kadar sık olmasa da dilencilik yapmayı sürdürüyor.
50 yıldır topladığı sadaka ve bağışları hastalar için kullanan Edhi’nin kurduğu vakıf, yıllar içinde ücretsiz hizmet veren 225 özel hastanesi 1800 ambulansı ve 335 adet yardım merkezi bulunuyor.

Dünyanın en büyük ücretsiz hava ve kara ambülans filosu da yine bu vakıf tarafından işletiliyor

 

Dr. Abdul Sattar Edhi, عبدالستار ایدھی‎, is a prominent Pakistani philanthropist, social activist and humanitarian. He is the founder and head of the Edhi Foundation, a non-profit social welfare organization in Pakistan. Together with his wife, Bilquis Edhi, he received the 1986 Ramon Magsaysay Award for Public Service. He is also the recipient of the Lenin Peace Prize and the Balzan Prize. In 2006, Institute of Business Administration Pakistan conferred an honoris causa degree of Doctor of Social Service Management for his services. In September 2010, Edhi was also awarded an honorary degree of Doctorate by the University of Bedfordshire.[3]In 1985 Edhi received the Nishan-e-Imtiaz from the Government of Pakistan.Abdul Sattar Edhi have been included in “The Times” Magazine list of most admired persons on this planet in 2013.